Kjære Tine. Det var jo ikke populært med ulv på melkekartongene. Hva med å heller satse på koselige bilder fra norsk landbruk? Hva med bilder av kua  som ligger fastbundet mens de føder? Vi vil gjerne se når de nyfødte kalvene deiser ned på risten med urin og avføring eller når de hviler på betongen.

Eller hva med koselige «etter fødselsen-bilder» der kua fremdeles står fastbundet og leverer melk til norske toppidrettsutøvere? Dyrebarn er jo så søte! Hva med et søtt bilde av den ensomme kalven som er tatt bort fra moren og plassert i egen «kalvebinge», kunne det være noe å pryde melkeekarton med? Hvis det er plass til slagord kunne det stå: Kalven får melkepulver og vann, så Marit Bjørgen, Kjetil Jansrud, Alpinlandslaget, Friidretts-landslaget, Freeski-landslaget og Håndballjentene får melken kalven skulle hatt! 

Dette bildet ble delt på en facebookgruppe for landbruket. Bonden hadde selv lagt det ut. Så uendelig trist å se!  Det ser ut til at kua har ligget bundet på båsen sin mens hun har født. Hun kan ikke nå sine nyfødte små som ligger og koser seg på betongen og på rista med avføring.

Tenk at dette er lovlig norsk dyrehold. Hvis du tror dette er unntaket, så kan du lese hva Dyrevernalliansen skriver: I båsfjøs er det vanlig at kua føder mens hun er bundet. I mange norske kufjøs må kua derfor føde midt blant de andre kyrne i fellesarealet. Det gir økt risiko for at kalven blir syk og dør. Etter fødselen fjerner bonden kalven vanligvis fra moren så snart den har fått i seg litt råmelk. 

Norsk regelverk tillater dette. Jeg synes det er grusomt. Sånn går det når vil skal ha «billige produkter» og økonomi teller mer enn dyrevelferd.

Synes du at dyrevelferd er viktig? Da kan du kjøpe kun økologiske meieriprodukter fra nå av. Den økologiske merkevaren garanterer at ku og kalv får minst tre dager sammen. Det gjør at fjøset ofte blir tilrettelagt med egne binger for fødsel og barselstid. Enkelte økologiske bønder lar melkekua være sammen med kalven fra flere uker til 3 måneder. Du støtter en annerledes og mer dyrevennlig tankegang når du kjøper økologiske meieriprodukter.
Et annet alternativ er å velge bort animalske produkter. Det finnes gode plantebaserte / veganske alternativer til melk, smør, fløte osv. Du finner en stor oversikt her.  
Eller du kan fortsette som før og kjøpe «vanlig» ost, melk, smør og andre meieriprodukter. Da støtter du denne behandlingen av melkeku og kalv. 
Spørsmålet er om du har hjerte til det.
Følg hjertet ditt hver gang du er i butikken heretter. Norsk regelverk sikrer ikke god dyrevelferd i landbruket. Det er det vi bevisste forbrukere som må gjøre. Som bevisst forbruker kan du være med på å snu norsk landbruk til det bedre. Kjøp kun økologiske meieriprodukter eller velg plantebaserte alternativer fra nå av. Gjør det for dyrenes skyld. 
Del gjerne.

VIL DU VITE MER?

Å bruke evnene mine gir meg så mange fine opplevelser. Jeg deler gode hjertevarme historier om mennesker, dyr og det som er «mellom himmel og jord». Ikke gå glipp av det som skjer!  Jeg deler på mail. 

Takk for at du meldte deg på!