Tegn fra oven?

Tegn fra oven?

Jeg måtte trekke på smilebåndet da jeg leste mailen fra kunden min. Hun skrev: I dag kom det info om Airbnb. Har du sendt dette, eller har du bedt Airbnb sende meg epost om hvordan man kan leie ut? 
Lattermild svarte jeg: Nå ler jeg godt her! Nei jeg har ikke sendt deg noe eller tipset dem om deg 🙂 Det er vel noe av det vakre vi får oppleve igjen da, at ting ikke er tilfeldig, men synkronisert  Nå fikk du nok et et solid hint fra dine hjelpere. 🙂 
Dagen før hadde jeg snakket med katten hennes. Pus var mektig lei av mannen i huset. Han er som et spøkelse, sa pus. Han bidrar jo ikke med noe, verken praktisk eller sosialt. Han bare er der. Og du mister din energi. Eieren svarte at hun lenge hadde ønsket at han skulle flytte. Forholdet var over for lenge siden, men hun var økonomisk avhengig av å kunne dele husleien med han. Pus mente at det måtte være mye bedre å leie ut til andre. Pus syntes at hun ikke skulle ha en fast leietaker, men leie ut til ulike mennesker som kunne betale for å bo der en eller flere netter om gangen.
Jeg tipset om Airbnb som jeg har hatt god erfaring med i inn- og utland. Eier hadde ikke hørt om dette firmaet som tilrettelegger for at privatpersoner kan leie ut rom og boliger på døgnbasis.
Allerede dagen etter fikk eieren en mail fra Airbnb om hvordan hun kan leie ut.
Ingen tvil om at hun har sterke hjelpere. Det er så vakkert når man ser at alt ikke bare er et tilfeldig kaos, men at noen gode krefter hjelper og tilrettelegger for oss innimellom. Selv om vi ikke forstår hvordan det kan gå til.
Jeg synes det er en herlig historie!
Del gjerne. 
Det er noe helt spesielt med katten i vinduet

Det er noe helt spesielt med katten i vinduet

Hei Sissel! Jeg har en litt merkelig historie å fortelle, og håper det er i orden at jeg skriver til deg.  For mange år siden, da sønnen vår var liten, leide vi en hytte på åremål. Vi var der svært ofte, annenhver helg og i alle ferier. Vi hadde en katt. Lotus var en flott svart katt, snill, kjærlig og intelligent. Han og jeg hadde et helt spesielt forhold. Han pleide å stryke meg over kinnet og håret med den myke poten sin. Jeg har aldri opplevd maken til kjærlig katt. Lotus var alltid med til hytta. Nå er over 20 år siden vi sluttet å leie hytta, og det er i disse dager 12 år siden vår elskede Lotus døde.
 
I helgen var var min nevø på biltur med sin familie. De stoppet ved hytta, som også min nevø har mange gode minner fra. Han tok en del bilder som han sendte til meg. Jeg syntes det var noe med det ene stuevinduet, og forstørret opp. Da gikk det kaldt nedover ryggen på meg! I vinduet sees en stor, mørk katt. Det kan nok se ut som om det er mer i vinduet, men jeg ser den sorte katten helt tydelig der den sitter og ser rett på fotografen. Det er som å se vår kjære Lotus. Så mange ganger jeg så han sitte slik i dette vinduet. Hver gang vi hadde vært ute og gått tur eller vært på butikken, da vi kom tilbake satt han i vinduet og ventet på oss. Såvidt jeg vet har det heller ikke vært andre katter på denne hytta, og det heller ikke folk på hytta da nevøen min var der, som kunne ha med seg en katt. Er det mulig at katten vår husket dette stedet og at sjelen hans valgte å dra dit da livet hans var over? Han levde jo mange år etter at vi sluttet å være der. 
Jeg fikk lov til å dele historien og bildet med deg. Det er jeg takknemlig for. Ser du katten i vinduet?
Min erfaring tilsier at pus neppe «går igjen» i hytta. Jeg tenker at han benyttet anledningen til å vise seg for fotografen, attpåtil på favorittplassen sin. Det var nok Lotus sin måte å sende «en hilsen hjem».
I vår vestlige kultur er det ikke vanlig å tenke at dette er mulig. For en sjel eksisterer ingen fysiske grenser, sjeler kan være akkurar der de ønsker å være.
Urfolk lærer oftest barna sine om kontakten på sjeleplan. Vi vestlige mennesker får sjelden lære om dette. Som oftest må vi selv søke etter denne visdommen i voksen alder. Eieren skriver at det gikk kaldt nedover ryggen hennes da hun så katten i vinduet. Når noen kontakter oss på sjeleplan er det vanlig å kjenne det fysisk. Ofte kan man få tårer i øynene eller frysninger.
Eieren skrev: Det var veldig sterkt for meg å få denne hilsenen fra min kjære firbente venn. Det har blitt noen tårer. Som sagt hadde vi et helt spesielt forhold, og sorgen og savnet har vært stort!
Vakkert er det å vite at de vi har «mistet» ikke har forlatt oss.
Del gjerne
Hvite uker – slik var det for meg å gå flere uker uten alkohol

Hvite uker – slik var det for meg å gå flere uker uten alkohol

For en tid tilbake droppet jeg alkohol i fire måneder. Det var en lærerik prosess på så mange plan. Jeg fikk åpnet øynene mine for noe jeg tidligere hadde sett uten at jeg så… Alle bildene i sosiale medier som indikerte at nå var det kos, hygge og sosialt. Flaskene og glassene som var med på så mange bilder. Jeg hadde sett dem før også, men først nå la jeg merke til hvor uendelig mange slike bilder det var. Endelig fredag. Lørdagskos. Feiringer. Fester. Feiring av det ene og feiring av det andre. Eller så symboliserte det fulle glasset at nå var det fred og ro og avslapning. Så uendelig mange flasker og glass som jeg frem til da hadde tatt som en selvfølge i sosiale medier.

De var der de andre statusene også. Statuser som fortalte om en kamp for å holde seg unna flaska. Statuser som telte dager, måneder og år for hvor lenge siden det var livet gikk i en positiv retning. I dag er det 20 år siden jeg valgte et nytt og bedre liv, med en dag av gangen. I dag blir det kake her! skrev en av dem.

Jeg har aldri drukket mye, men jeg er en av dem som synes det er greit å kose meg med vin et par kvelder i uka. Jeg synes også at det er hyggelig med alkohol i festlig lag. I mine hvite uker visste jeg at jeg kom til å savne «kosen». Jeg dro innom polet og kom hjem med flere alkoholfrie alternativer. De alkoholfrie vinene smakte godt. Alkoholfri øl hadde jeg fra før av. Når andre drakk øl eller vin valgte jeg alkoholfritt.

Mine hvite uker gjorde også at alkohol ble et samtaleemne på en annen måte enn tidligere. Jeg fikk høre historier, og forstod at alkolholmisbruk er et problem for så alt for mange, direkte eller indirekte. Jeg fikk høre om familiesammenkomster der hyggen bokstavelig talt druknet i alkohol. Jeg fikk høre om utrygge barn. Jeg fikk høre om det skjulte misbruket blant mennesker som tilsynelatende er velfungerende. Jeg fikk høre om skuffelser og svik som hadde sin rot i alkohol. Noen av historiene kom fra mennesker jeg har kjent i årevis, men samtalene våre hadde aldri beveget seg inn på alkoholens vanskelige terreng før nå.

Etter fire hvite måneder gledet jeg meg til jeg skulle smake «ordentlig» vin igjen. Flaska ble åpnet, og full av forventning tok jeg glasset til munnen. Og hva skjedde? Det smakte ikke som før! Jeg likte det ikke slik jeg hadde gjort før. Noe hadde endret seg. Jeg kjente også mer fysisk, at dette var en energi som ikke var godt for meg. Det gjør at jeg fremdeles velger alkoholfrie alternativer ved de fleste anledninger. Jeg har også valgt å ikke drikke på flere fester. Jeg trenger ikke alkohol for å kose meg

Vurderer du å starte med noen alkoholfrie uker? Det anbefales. Et forsøk med 102 friske kvinner og menn i 40-årene taler sitt tydelige språk. Alle drakk mer enn helsemyndighetene anbefaler. Etter 4 hvite uker hadde de redusert leverskader med 12,5 %, redusert insulinresistensen med 28 prosent og redusert kolestrolnivået betraktelig. Nær sagt alle gikk også ned i vekt! Og alt dette på bare fire uker! Dersom det fantes et medisinsk preparat som kunne redusere blodtrykk og forbedre kolestrolnivået og insulinresistansen på samme måte, ville dette vært et preparat vært milliarder av kroner, sa professor Kevin Moore.

Det er ingen tvil om at å droppe alkoholen er en periode er en øyeåpner av dimensjoner!

Lykke til og kos deg med dine hvite uker.

Del gjerne. 

 

 

Barn av mødre som spiser økologisk, har lavere risiko for å utvikle allergi og eksem.

Barn av mødre som spiser økologisk, har lavere risiko for å utvikle allergi og eksem.

Det svenske Mattilsynet, Livsmedelsverket , ønsket i 2009 å gå ut med en anbefaling til forbrukerne om å velge økologiske matvarer. Svenskene ble stanset av EUs konkurransemyndigheter. De mener at svenske myndigheter ikke hadde lov til å gi et slikt kostholdsråd, da det kom i strid med prinsippet om fri flyt av varer! Dette sier vel noe om at det er sterke økonomiske krefter som bestemmer hva innbyggerne får informasjon om!

Allerede for mange år siden ble det vitenskapelig fastslått av myndighetene i et EU-land at økologisk mat er «bedre» enn annen mat. I 2009 sammenliknet det franske Mattilsynet økologisk mat med «vanlig» mat. De konkluderte blant annet med at økologiske planteprodukter inneholder mer næring (tørrstoff), høyere nivå av mineraler og mer antioksidanter enn ordinær mat. Økologiske grønnsaker inneholder inntil 50 prosent mindre nitrat enn «vanlige» grønnsaker. (Høyt nivå av nitrater er knyttet til sykdommer som diabetes og alzheimers). Økologisk kyllingfilet inneholder to-tre ganger mindre fett og klart høyere nivå av n-3 fettsyrer (som kan være kreftforebyggende). Minst 94 prosent av de økologiske matvarene er helt uten spor av kjemiske plantevernmidler.

En EU-rapport fra i år slår fast at økologiske mat gir lavere risiko for helseproblemer som allergi, eksem og overvekt.  I tillegg minsker økologisk matproduksjon risikoen for utvikling av antibiotikaresistente bakterier. Denne rapporten konkluderer blant annet med:

  1. Det er sterke indisier på at barn av mødre som spiser økologisk, har lavere risiko for å utvikle allergi og eksem.
  2. Voksne som spiser økologisk har lavere risiko for at utvikle overvekt.
  3. Kjemiske midler og giftstoffer som brukes i konvensjonell mat har negativ effekt på barns hjerneutvikling.
  4. Det er høyere innhold av sunne fettsyrer og omega 3 i økologiske melke- og kjøttprodukter. 
  5. Det lave forbruket av antibiotika i økologisk husdyrbruk minimerer risikoen for utvikling av antibiotikaresistente bakterier.

Med all denne dokumentasjonen, så er jo det store spørsmålet: Hvorfor informerer ikke norske myndighetene oss om dette når de gir kostråd? Er det hensynet til EUs konkurransemyndigheter og «fri flyt av varer» som veier tyngst på vektskålen? Eller vil de beskytte det konvensjonelle jordbruket som bruker de sprøytemidlene og kjemiske tilsetningsstoffer som myndighetene har bedt dem om å bruke? Føler myndighetene at det er for sent å snu? Er ikke norske myndigheter opptatt av å dempe bruken av sprøytemidler og andre kjemiske tilsetningsstoffer?

Norske myndigheter har de forskningsresultatene de trenger for å fortelle innbyggerne sine at økologisk mat er sunnere og bedre. Da er det jo bare å undre seg over hvorfor de er så trege med å få landbruket til å satse mer på økologisk produksjon. De velger å støtte matproduksjon med giftstoffer og de anbefaler oss å spise mat  med giftstoffer.

Jeg forstår det ikke. Gjør du?

Del gjerne, 

Økologiske produkter har best energi og best smak

Økologiske produkter har best energi og best smak

DN har testet 19 typer smør. Vinanmelderen Merete Bø testet smøret uten å vite hvilke produsenter de forskjellige smørene kom fra. Smøret ble vurdert kun ut fra sanseinntrykk: Utseende, lukt og smak. To norske smør og to utenlandske smør kom på topp 4. Det påfallende er at begge de norske smørene på topp er økologiske!  Tine økologisk meierismør vant med et poeng foran Røros smør mild. Dommeren sa følgende:

Tine meierismør økologisk. Dette er veldig godt! Balansert salthet, fin og kremet tekstur. En veldig fintunet smakskurve og en veldig flott lengde. Dette smaker fransk smør på sitt beste. Det beste, helt klart. 9 poeng.
Rørossmør mild. God lukt, med en fin syre og balansert salt. Fin og kremet smøraktig lengde. Varer en stund, og har fin balanse. 8 poeng.

Det er ikke uten grunn at mange av mesterkokkene foretrekker økologiske råvarer. Bedre dyrevelferd der dyrene får sunnere mat, bedre plass og som oftest gode utemuligheter borger for kvalitet. Visste du at det er fullt lovlig i Norge å skille ku og kalv rett etter at kalven er født, og kanskje aldri la dem møtes igjen? Økologiske kyr har heldigvis et regelverk som sier at de skal få være sammen med kalven sin i minst tre dager. Spiser du meieriprodukter, så kjøp kun økologisk.

Mange forstår ikke hvorfor man skal kjøpe økologiske varer. Mennesker som er følsomme for energi vet og kjenner hvorfor. Det er også spennende å se at av alle de 19 smørene som ble testet, så var begge de beste norske smørene økologiske. Det var en blindtest som taler sitt tydelige språk.

Del gjerne. 

Har du møtt en flyvende ape?

Har du møtt en flyvende ape?

Verden blir ikke ødelagt av de som gjør ondt, men av de som ser på uten å gjøre noe, sa Albert Einstein. Har du noen gang vært utsatt for en person som ikke er snill, kanskje en som er pykopat eller narsissist? Da har du sannsynligvis også stiftet bekjentskap med hans eller hennes flyvende ape(r). Den flyvende apen er ofte en ektefelle, samboer eller kjæreste. Det kan være en mor eller far. Det kan være andre familiemedlemmer, en kollega, nabo eller en venn.

Begrepet stammer fra fra filmen «Trollmannen fra Oz», der en ond heks bruker flygende aper til å gjøre sine ærend. Den flyvende apen er en person som støtter feil person. Han eller hun er på «den slemme» sitt parti. Det er som om all rettferdighetssans er visket bort. I stedet for å sette en stopper for uakseptabel atferd, vil den flyvende apen se på mishandlingen uten å løfte en finger for å hjelpe offeret. Kanskje er det en mor som beskytter ektemannen når han er slem mot barna. Han mente det ikke, sier hun, selv om alle vet at det ikke er noen unnskyldning for den slags atferd. Den flyvende apen bagatelliserer og glatter over atferden. I stedet for å si at ja, det han sa eller gjorde mot deg er feil, så vil den flyvende apen heller fortelle at han egentlig er snill eller at du ikke må være så nærtagende… Ved å beskytte, skjerme og lyve hjelper han eller hun psykopaten. Den flyvende apen får fordeler ved å støtte psykopaten. Kanskje er belønningen at psykopaten er «snillere» mot den flyvende apen, at livet blir litt lettere for en person som har et elendig selvbilde? Å opprettholde fasaden er viktigere enn å erkjenne at noen i familien skader andre. Den flyvende apen som dekker over en syk persons handlinger, er medskyldig i mishandling og overgrep. Kanskje sier den flyvende apen noe som:
Dette må du aldri fortelle til noen.

Hun mener ikke det hun sier.
Han er en super far
Moren din vil bare ditt beste
Du må ta hensyn
Han er snill
Hun er fantastisk
Jeg har aldri møtt en bedre mann
Nei, han sa ikke det! Det han mente var…
Nå misforstår du…
Hysj, dette snakker vi ikke om. 

De «flygende apene» går foran og baner vei for «de slemme». De «glatter over», unnskylder dem, lyver for dem, skryter av dem. Ofte vil de prate ned de menneskene som fortjener deres støtte.

Ekstra ille er det når de flyvende apene er familiemedlemmer. I mange tilfeller er de ikke bare overgriperens familiemedlemmer, men ofte ofrenes familiemedlemmer også. Ekstra ille er det når det er en forelder som ser og hører at den andre forelderen utsetter barna for fysiske eller psykiske overgrep, uten at de bryter inn eller beskytte barnet sitt. Deres feighet har en høy pris. At de velger å støtte overgriperen i stedet for offeret ødelegger familier. Det blir ikke lett for dem den dagen de innser hvordan deres feighet har påført andre lidelse.

Det viser hvor viktig det er å arbeide med seg selv. Det er ofte gode grunner til at noen har blitt en «flygende ape», de har ofte dårlig selvfølelse og selvtillitt, de mangler mot og de styres av usikkerhet eller frykt. Jeg håper at de ønsker endring, og er villig til å arbeide med seg selv.

Del gjerne.